Astronomia Digital

 • Número 3.

 • Astronomia Digital.
 • Benvinguts.
 • GSiew.
 • Guia per a autors.
 • Editorial


  Comença l'any 1999 i amb ell el debat sobre el 2000. Comença el mil.leni el proper any o al 2001? Estic segur que de ben poca cosa serviran les explicacions profundes sobre el tema, perquè allò que realment importa és l'aspecte psicològic del número 2000. Malhauradament el debat no només es redueix a quan celebrar una festa.

  L'arribada de l'any 2000 portarà una infinitat de notícies relacionades amb la fi del món, tot i que hi ha alguns més optimistes que només ens auguren un any molt catastròfic. Per exemple, el més famós dels astròlegs, Nostradamus, anunciava un gran caniv per la meitat de 1999. Cercant senyals al cel, alguns s'han afanyat a buscar conjuncions planetàries. El 2 de gener del flamant 1999 arribava una nota de premsa d'un observatori xinès. Els astrònoms orientals explicaven que la forma casual de creu que formaran els planetes per l'agost d'enguany és totalment casual i no produirà cap 'desperfecte' a la Terra. En el mateix sentit, no poca gent està preocupada per la conjunció planetària del proper 2000. Aquest fenomen ha estat fins i tot comentat per l'expert en mecànica celeste Jean Meeus a la revista Sky & Telescope, en previsió de la curiositat que aixecarà entre la població.

  Encara que per tots és coneguda la futilesa de la superstició d'aquests fenòmens plenament naturals que es repeteixen des de la creació del Sistema Solar sense cap problema, també a les portes de la Ciència ha trucat el 'dimoni' del 2000. Segons ens bombardegen a tots els mitjans de comunicació, 'l'efecte 2000', farà que tots els nostres ordinadors deixin de funcionar, els caixers automàtics es tornaran bojos i fins els arsenals de míssils soviètics es dispararan sense previ avís. Alguns americans, que són molt aficionats a aquestes cavòries, ja han desenterrat els búnquers i acaparen aliments, convençuts que fins i tot els mercats i centres comercials deixaran d'oferir els seus serveis. La indústria informàtica ja fa alguns anys que s'està preparant i beneficiant. Només cal passar per la botiga d'ordinadors més propera i observar que la majoria dels programes comercials inclouen l'etiqueta: 'preparat per al 2000'. Fins i tot el mateix Imperi del Software, conegut també com Microsoft, ha renomenat el seu producte estrella, el Windows NT 5.0 com Windows 2000. Per descomptat, adverteixen que el seu Windows98, que acaba de sortir al carrer, encara no té del tot resolta l'arribada del proper mil.leni. On termina el problema i comença el rumor?

  En aquest número podràs trobar la biografia d'en Carl Sagan, el científic que més passions ha aixecat entre el públic general per la seva dedicació a la divulgació, només comparable a Jaques Costeau. Esperem que la seva espelma continuï cridant a molts, durant molt de temos, pel camí de la raó.

  Bona nit... d'observació, naturalment.

  Víctor R. Ruiz


  Astronomia Digital es una iniciativa de AstroRED y la Agrupación Astronómica de Gran Canaria (AAGC). Espermet la reproducció total o parcial dels continguts de la revista per a ús personal i no lucratiu. Per a l'enviament d'articles o cartes d'opinió han de posar-se en contacte amb la redacció mitjançant correu electrònic a digital@astrored.org o per carta a: Astronomía Digital, Agrupación Astronómica de Gran Canaria, Apartado de correos 4240, 35080 Las Palmas de Gran Canaria (ESPAÑA).